Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělsko

12. 6. 2008

Španělé v AOE III

 

vlajka

Isabela Kastilská

Španělé podle mě patří mezi jedny z nejsilnějších národů. Nemají sice žádnou skupinu vojska nějak zvlášť rozvinutou, ale také v žádné z nich nepatří mezi zaostalce. Možná nějaký pěšák z vysoce destruktivnímy účinky jako např. granátník by neuškodil. Jejich bonus na rychlejší lodní náklady z domovského města využijete hlavně když si budete v Koloniálním Věku a Věku Pevností skládat jednotky do obrany.

Speciální jednotky :

Rodelero
Má docela dobrý počet životů a výdrž. Je i docela rychlý a hlavně se hodí na útok pěchoty proti pěchotě.

Body života : 130
Rychlost : 6
Výdrž : 0.40
Obléhací útok : 10
Útok na blízko : 11

Rodelero

Jezdec s kopím
Skvěle vyztuží Váš útok. Má slušný počet životů a i útok a odolnost. Může však útočit pouze na blízko, takže je rozhodně lepší ho mít ve větším počtu. Takových 15-20 jezdců dokáže nepřátelskou pěchotu zabavit. Použivateli ho často, rozhodně ho stále vylepšujte jak ve Stáji tak i ve Zbrojírně.

Body života : 350
Rychlost : 6.50
Výdrž : 0.30
Obléhací útok : 20
Obranný útok : 20
Útok na blízko : 20

Jezdec s kopím

Jednotlivé věky :


Věk Objevů :
Postavte si rychle Radnici, nejlépe k cestě kde je místo pro Obchodní stanici. Mezitím Objevitelem prozkoumávejte mapu a sbírejte poklady. Pošlete všechny vesničany lovit zvěř nebo ke keři. Vycvičte počet vesničanů, aby jste měli sedm vesničanů na jídlo, sedm na dřevo a dva na peníze. Postavte obchodní stanici a vydejte se do dalšího věku.

Koloniální Věk :
Až vesničané nebudou mít téměř žádnou zvěř k lovu nebo keř, tak postavte mlýn. V něm si vylepšete rychlost sběru a v Obchodní stanici vyviňte lepší cestu a nastavte si dodávky dřeva. Jestli máte možnost pošlete si vesničany z Domovského města a rozdělte je tak, aby bylo deset vesničanů u mlýna, deset u těžiště zlata nebo stříbra a dvanáct těžilo dřevo. Dále si nechte tři vesničany na stavbu Kasárny a strážních věží na obranu. V kasárnách si prozatím vycvičte dvacet mušketýrů, jako základ mobilní obrany. Snažte se Objevitelem najít nepřátelskou kolonii a zároveň si posílejte jednotky z domovského města.

Věk Pevností :
Okamžitě si pošlete pevnost a postavte ji do obrany a hlavně vylepšujte každý věk Strážní věže. Vylepšete Mušketýry, ve Mlýnu rychlost získávání jídla a nechte vesničany těžící stříbro nebo zlato postavit Plantáž. V ní vylepšete rychlost získávání peněz. Postavte Slévárnu (výrobna dělostřelectva) a postupně stavte děla aby jste měli pět polních děl. Docvičte Mušketýry na třicet jednotek a asi deset Kopiníků a Rodelerů. Postavte stáj a vycvičte deset Jezdců s kopím. Začněte stavět útok. Doporučuji 25 Mušketýrů, 15 Jezdců s kopím, 10 Kopiníků a 8 děl proti pěchotě a 4 proti jiným dělům.

Průmyslový Věk :
Během cvičení vašeho útoku postavte Zbrojírnu, kde si vylepšete vlastnosti jednotek. Pošlete si Továrnu a vyrábějte děla. Vylepšete Mušketýry a Jezdce s kopím a vydejte se do útoku! Nebuďte zbrklí a jestli má nepřítel Strážní věže nebo Pevnost v klidu je ničte děly a nechte vojáky ať je kryjí. Až zničíte ochranné budovy, zničte Kasárny, Stáje a hlavně všechny Radnice. Pak už najděte zatoulané vesničany a protivník by už měl pochopit, že nemá šanci.

Imperiální věk :
Jestliže váš útok neuspěl, přestupte do další doby. Posilněte pořádně obranu a vylepšujte jednotky, hlavně Mušketýry a Jezdce s kopím. Postavte další útok a vydejte se proti nepříteli. Jestliže jste alespoň trochu uspěli v předchozím útoku, tento by neměl být moc náročný. Až pozabíjíte hlavní nepřátelská vojska, přesuňte většinu vaší obrany k nepříteli a dorazte ho.

(Bigi)

 

Španělé v AOE III

historie Španělska

V roce 1492 dokončilo Spojené království Aragonie a Kastilie znovudobytí své země a vyhnalo poslední zbytky Maurů zpět do severní Afriky. Ve stejném roce jim padl do rukou objev Kryštofa Kolumba. Zpočátku se výsledek jeho výpravy nedočkal přílišného nadšení, nic méně brzy následovaly další plavby do Nového světa a přinášely fantastické zprávy. Nebyla to Asie, nebylo tu zlato, ale byl to nový kontinent. Když objevitelé narazili na aztéckou a inckou civilizaci, propuklo nadšení. Nesmírné poklady těchto civilizací byly brzy ukořistěny a civilizace samotné v surových nájezdech takřka vyvražděny.

Tato vítězství neustále zájem o Nový svět zvyšovala a španělští dobyvatelé se v touze po dalším zlatu vypravovali stále na jih a sever, do nitra kontinentu. Největšímu zájmu se těšilo El Dorado, město zlata, a když se pátrání po něm ukázala marná, tak se Španělé usadili na místech, kde se daly těžit vzácné kovy, nebo kde byla příležitost zotročit si původní obyvatelstvo. Ostatní evropské národy a nesčetní piráti přepadávali jejich základny a lodě vracející se se zlatem. Zatímco v Evropě vedlo Španělsko nekonečné války proti protestantským zemím, v Novém světě se angažovalo při obraně kolonií a zdrojů bohatství.

Na konci 18. století příležitost Španělska na uchvácení světové moci pominula. Bohatství z Nového světa se z velké míry vynaložilo na přepych a nákladné války. Přísný konzervatismus zabraňoval většímu pokroku doma i za hranicemi. Státní systém spočíval na úzkém okruhu vládnoucí elity, která panovala domorodému obyvatelstvu. Náklady na udržování říše nakonec přerostly její příjmy a začala se odtrhávat jedna kolonie za druhou. Španělsko zaostalo za ostatními zápasícími národy Evropy jak ekonomicky, tak vojensky, a když pak do země vpochodovala napoleonská vojska, tak se kdysi mocná říše vzmohla jen na slabý odpor.